• Welkom bij SVO Buytenpark

  de gezelligste voetbalvereniging
  van Zoetermeer
  SVO Buytenpark:
  Een leven lang voetballen!
 • De voor- en nadelen van een kunstgras voetbalveld
 • De meeste voetballers zijn het erover eens dat ze liever op echt gras spelen, maar een kunstgrasveld heeft ook zo zijn voordelen die voor sommige voetbalverenigingen de reden zijn om toch te kiezen voor kunstgras. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van kunstgras ten opzichte van echt gras.


  Kosten


  De kosten voor de aanleg van een veld van echt gras zijn lager dan voor het aanleggen van een kunstgrasveld. Maar alhoewel kunstgras in eerste instantie duurder is gaat het wel veel langer mee, en het is dus mogelijk dat kunstgras op de lange termijn de goedkopere optie is.


  Onderhoud


  Onderhoud aan echt gras kan door de beheerder van het veld zelf uitgevoerd worden, maar wanneer er onderhoudswerkzaamheden aan een kunstgrasveld verricht moeten worden is daar vaak iemand van buitenaf met specialistische kennis voor nodig. Maar daar staat natuurlijk tegenover dat het reguliere onderhoud aan kunstgras veel minder is, aangezien het nooit gemaaid of bewaterd hoeft te worden.


  Slecht weer


  Op een kunstgrasveld kan onder alle weersomstandigheden gespeeld worden, en dit is natuurlijk niet zo voor een veld van echt gras. Bij slecht weer worden kan het voorkomen dat wedstrijden worden afgelast omdat het veld simpelweg niet bespeelbaar is of om te voorkomen dat het veld kapot gaat.


  Harde ondergrond


  Een veld van echt gras is over het algemeen zachter dan een kunstgrasveld, het geeft iets meer mee als je er op loopt. Sommige spelers krijgen last van hun gewrichten op een kunstgrasveld, terwijl ze op een veld van echt gras nooit ergens last van hebben. Bovendien is het ook zo dat slidings op kunstgras schaaf- of brandwonden kunnen veroorzaken, en daar heb je op echt gras natuurlijk bijna geen last van.


  Belijning


  Op een voetbalveld van echt gras moet de belijning regelmatig bijgewerkt worden. Bij een kunstgrasveld is dit echter niet nodig, aangezien de belijning in het kunstgras zelf zit verwerkt, en dus altijd goed zichtbaar zal zijn.


  Andere evenementen


  Een kunstgrasveld kan ook gebruikt worden voor andere evenementen, zoals bijvoorbeeld een sportdag of jeugdkamp. Bij een veld van echt gras moet je hier voorzichtiger mee zijn, aangezien de kans op slijtage en beschadigingen natuurlijk vele malen groter is.
  Tot slot
  Zoals je kunt zien zijn er veel verschillende voor- en nadelen om af te wegen tijdens de keuze tussen echt gras en kunstgras voor een voetbalveld, en is het dus wel te begrijpen dat hier soms felle discussies over kunnen ontstaan.

  Artikel door Hovenier.nl - Zoek een hovenier in Zoetermeer