Op deze pagina vind je alle informatie om je spelregelbewijs te halen of om een (jeugd)wedstrijd goed te begeleiden. Veel succes en plezier!
Word je 17 jaar? Dan moet je je spelregelbewijs halen. Wil je precies weten wat geldt voor een specifieke leeftijd of wedstrijdvorm (6 tegen 6, 8 tegen 8 etc)? Of wil je een wedstrijd gaan begeleiden. Je vindt het allemaal hieronder.
Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen met de trainer van je team of stuur een e-mailtje naar voetbalzaken@svobuytenpark.nl
Een spelregelbewijs voor alle jeugdspelers in Nederland heeft een positief effect. Eén van de allerbelangrijkste? Het kennen van de regels zorgt voor een sportiever spel. Bovendien vergroot het juist toepassen van de regels de kans dat je als team winnend het veld verlaat.
Met ingang van het seizoen 2014/’15 zijn spelers uit 1998 verplicht het spelregelbewijs te halen. Elk seizoen komt er een nieuw geboortejaar bij. Het maakt voetballers namelijk van jongs af aan vertrouwd met de regels en geeft hen meer inzicht in – én begrip voor – de beslissingen van de scheidsrechter.
Bewijs halen via Voetbalmasterz
De KNVB heeft daarom Voetbalmasterz.nl in het leven geroepen. Een flitsende site die junioren op een speelse, maar vooral ook op een duidelijke manier voorbereidt op het kunnen behalen van het spelregelbewijs. Zo zijn er veel oefenmogelijkheden en is er uitleg over de regels en over spelsituaties. Beiden aan de hand van aansprekende voorbeelden, vaak uit het topvoetbal.
Elke leeftijdsgroep heeft net even andere spelregels. Hieronder staan handige flyers van de KNVB wat geldt voor die leeftijdsgroep en wedstrijdvorm.
Wedstrijdvorm 6 tegen 6 (JO8, JO9 en JO10)
https://www.knvb.nl/downloads/sites/bestand/knvb/12343/infographic-6-tegen-6
Wedstrijdvorm 8 tegen 8 (JO11 en JO12)
https://www.knvb.nl/downloads/sites/bestand/knvb/14647/infographic-8-tegen-8
Wedstrijdvorm 11 tegen 11 (JO13 en ouder)
https://www.knvb.nl/downloads/bestand/27494/0806-factsheet-voetbalvormen11-tegen-11
DOWNLOAD: VLAGINSTRUCTIES VOOR OUDERS (PDF)
Het doel van deze korte handleiding is om informatie te geven aan o.a. ouders/ begeleiders die incidenteel als assistent scheidsrechter dienen te fungeren bij een wedstrijd van hun zoon en/of dochter. Deze handleiding behandelt niet alle informatie over de 17 spelregels, maar besteed slechts aandacht aan de zaken en regels waarmee u als assistent scheidsrechter het meest te maken krijgt.
Taak
De taak van een assistent scheidsrechter is het samenwerken met de scheidsrechter. De nadruk ligt dus nadrukkelijk op het samenwerken.
Voor aanvang van een wedstrijd
* Voorafgaande aan een wedstrijd maakt de scheidsrechter meestal afspraken met de assistent scheidsrechter. Dit initiatief komt van de scheidsrechter en zal enkele minuten duren. Hierbij geeft de scheidsrechter korte instructies aan beide assistent scheidsrechters.
* De assistent scheidsrechter gaat terug naar zijn team om eventueel deze instructies door te geven aan leider(s) en spelers.
* De assistent scheidsrechter loopt mee naar de middenstip om gezamenlijk de toss te doen en zich voor te stellen aan de aanvoerders.
Wanneer dient u als assistent scheidsrechter te vlaggen
* Wanneer de bal geheel en al buiten het speelveld is, aangeven welke partij recht heeft op een inworp, hoekschop of doelschop:
- Bij een inworp wijst u met uw vlag richting de hoekvlag van de niet ingooiende partij.
- Bij een hoekschop wijst u met uw vlag richting de hoekvlag van de verdedigende partij.
- Bij een doeltrap wijst u met uw vlag richting het doel van de verdedigende partij.
* Wanneer een speler bestraft kan worden voor het buitenspel staan. Maak gebruik van de twee seconden bedenktijd. Met uw vlag wijst u de plaats aan van de speler die buitenspel stond.
* Wanneer overtredingen plaatsvinden in uw gezichtsveld en waarbij u als assistent scheidsrechter er van overtuigd bent dat de overtreding buiten het gezichtsveld van de scheidsrechter heeft plaatsgevonden.
* Wanneer onbehoorlijk gedrag of enig ander voorval heeft plaatsgevonden buiten het gezichtsveld van de scheidsrechter.
* Wanneer men een wisselspeler wenst in te zetten. Hierbij houdt u de vlag horizontaal boven uw hoofd.
Noot: Als de scheidsrechter u een teken geeft (dit kan zijn een fluitsignaal, vinger opsteken, doorspeelgebaar en/of roept “ga door”), doe dan de vlag direct omlaag en ga door met het spel. Bij géén retour-teken mag u blijven staan met de vlag omhoog, net zolang totdat de scheidsrechter u gezien heeft.
Welke positie dient een assistent scheidsrechter in te nemen bij spelhervattingen
* Hoekschop en strafschop, op een lijn met de doellijn. Hierdoor hebt u zicht op als de bal volledig de doellijn is gepasseerd. (Tenzij u anders door scheidsrechter wordt geïnstrueerd.)
* Inworp, geef de inwerpende speler voldoende ruimte om te kunnen inwerpen.
Belangrijkste taken:
https://www.voetbalmasterz.nl/spelregels/de-assistent-scheidsrechter/belangrijkste-taken/
Wat geeft assistent scheidsrechter aan:
https://www.voetbalmasterz.nl/spelregels/de-assistent-scheidsrechter/belangrijkste-taken/wat-geeft-assistent-scheidsrechter-aan/
Wanneer krijg je een inworp:
https://www.voetbalmasterz.nl/spelregels/soorten-spelhervattingen/de-inworp/wanneer-krijg-je-een-inworp/
Hoe neem je een inworp:
https://www.voetbalmasterz.nl/spelregels/soorten-spelhervattingen/de-inworp/hoe-neem-je-een-inworp/https://www.voetbalmasterz.nl/spelsituaties/inwerpen/
Waar staat de tegenspeler bij een inworp:
https://www.voetbalmasterz.nl/spelregels/soorten-spelhervattingen/de-inworp/waar-staan-de-tegenspelers/
Buiten spel:
https://www.voetbalmasterz.nl/spelregels/buitenspel/
https://www.voetbalmasterz.nl/spelsituaties/buitenspel/
Bal wel of niet over de lijn:
https://www.voetbalmasterz.nl/spelsituaties/bal-wel-of-niet-over-de-lijn/
Oefenmateriaal:
https://www.voetbalmasterz.nl/oefenen/
Sportpark Buytenpark
Buytenparklaan 7a
2717 AX Zoetermeer
E-mail: info@svobuytenpark.nl
Telefoon: 079-3238990 (complex)
Rekening nummer: NL65INGB0008747474 t.n.v. SVO Buytenpark