• Welkom bij SVO Buytenpark

  de gezelligste voetbalvereniging
  van Zoetermeer
  SVO Buytenpark:
  Een leven lang voetballen!
 • Buytenpark Inside - Interview met Chris van Dijke; een rasechte Rotterdammer-t met de instelling van niet lullen maar poetsen.
 • In deze nieuwe rubriek / interviewserie ‘Buytenpark Inside’ zetten wij bekende en minder bekende ‘SVO Buytenparkers’ in de spotlight. Buiten hun rol en werkzaamheden bij en voor onze vereniging zoomen we zeker ook in op hun leven buiten ons aller geliefde cluppie. Wie zijn zij en wat doen zij bij onze club en hoe ziet hun leven buiten SVO Buytenpark er eigenlijk uit? Hoe en wanneer zijn zij bij onze vereniging terecht gekomen en kunnen zij zich nog een leven voorstellen zonder SVO Buytenpark? Het klinkt soms best zwaar en zo is het vaak ook. Hoe is dit zo gekomen en wat is eigenlijk de romantiek van de kleinste voetbalclub in Zoetermeer? In deze rubriek proberen wij hier met mooie voorbeelden van bijzondere mensen achter te komen.

  Het eerste interview in deze rubriek voerden wij met Chris van Dijke of zoals binnen onze vereniging ook wel geliefd ‘Chrissie’ genoemd. Chris werd, zoals hij dat zelf zegt, al een hele tijd geleden geboren in Rotterdam Zuid. Om precies te zijn in de Groningerstraat, een zijstraat van de Beijerlandselaan. Niet zo gek ver van stadion Feijenoord, in de volksmond ook wel ‘De Kuip’ genoemd. Rasechte Rotterdammer van Dijke woonde tot zijn 23e in de stad van niet lullen maar poetsen en heeft 2 broers, Roberto en Martin, en 2 zussen Mia en Edith, allen jonger dan hem. De jongste van het gezin is Martin, hij is 57. In huize van Dijke was moeder van Dijke vanzelfsprekend de baas in huis en werkte daar dan ook. Vader van Dijke, de zogezegde kostwinner heeft zijn gehele leven bij de NS gewerkt. Laatst als voorman rangeerder, maar de vraag is of dit beroep nog wel bestaat? Chris heeft drie kinderen, Nico, Stefan en Sophia. Getrouwd (2e keer) is Chris met Elsje Veth (ook wel bekend van Elsjeschrijft, red.). Chris heeft zoals hij zelf aangeeft een fijne jeugd gehad met, hoe kan het dan ook voor die tijd, voornamelijk buitenspelen. Voetballen op straat was zijn favoriete bezigheid. Verder heeft het gezin van Dijke nog in Kralingen (Excelsior) en Spangen (Sparta) gewoond en later met zijn gezin nog in Zevenkamp, een voor die tijd wat nieuwere wijk.

  1. Chris, hoe gaat het met je?

  Het gaat prima, ik ben en houd mijzelf gezond.

  1. Je bent een bevoorrecht man. Hoe gaat het met Elsje, de kinderen en natuurlijk het leven als opa?

  Met Elsje gaat het ook erg goed. Ook zij is nu, sinds 2 maanden, gepensioneerd. Dus nog meer vrijheid met z’n tweeën. We passen om de twee weken op onze kleinzoon Noah, die bijna twee jaar jong is. Fantastisch als opa zo’n vriendje te hebben. Ook gaan we vaak naar onze kleinkinderen in Zeeuw-Vlaanderen. We hebben nu dus (nog) meer tijd voor onszelf, maar zeker ook voor de kinderen en kleinkinderen. Elsje heeft nu 3 (bijna 4) kleinkinderen en ik dus 1.

  1. Je hebt een prachtig mooi huis in de naast SVO Buytenpark gelegen wijk Buytenwegh met een heerlijke tuin. Toch zijn er gevorderde verhuisplannen. Vertel?

  Ja, dat klopt. De kinderen van Elsje wonen in Zeeuws Vlaanderen, in de buurt van Hulst, waar zij zelf ook vandaan komt. Nu is dit zo’n dik anderhalf uur rijden. Elke keer een soort van vakantietrip in Nederland. We willen dan ook een beetje in het midden van deze route gaan wonen. De trips worden dan maximaal een uur. Het zal dus Bergen op Zoom of daar in de buurt worden.

  1. Je taken als vrijwilliger bij SV Oosterheem / SVO Buytenpark. Wat heb je allemaal gedaan en wat doe je nog op dit moment?

  Ik ben in 2003 gekomen van FC Zoetermeer, waar ik op dat moment in het bestuur zat. Vanaf 2003 betrokken bij deze mooie vereniging. Eerst partijtjes voetbal gespeeld op de vrijdagavond, op een soort van driehoek met gras en een paar grote kuilen waar nu de fietsclub zit. Vanuit deze groep oudere voetballers zijn uiteindelijk de Masters ontstaan.

  Ook heb ik in diverse commissies gezeten. De vrijwilligers=, PR-, Sponsorcommissie en uiteraard het AB en DB. Tussen 2014 en 2016 ben ik secretaris geweest.

  Binnen de toenmalig gecombineerde PR-/Sponsorcommissie samengewerkt met o.a. Jacques Verreijdt en Fred Imholz, dit tussen 2007 - 2015. De destijds nog papieren programmaboekjes heb ik toen ook nog mogen verzorgen.

  Vanaf 2007 heb ik een door mijn voorgangers (Hans Blom en Philip Bras) zelfgebouwde website mogen onderhouden en heb ik er zelf één voor de Masters gebouwd. In 2011 heb ik toen een nieuwe website ontwikkeld welke werd geleverd door Voetbal Assist. Een aantal jaren geleden is deze vervangen door het huidige Sportlink, die een totaalpakket aanbied voor verenigingen. Ik ben daar sterk bij betrokken geweest. Deze nieuwe website heb ik grotendeels opgezet en van input voorzien. Ik ben deze tot 2020 blijven onderhouden.

  Verder heb ik de jaarlijkse uitjes van de Masters mede georganiseerd, een eerste keer in 2005 toen we naar een groot toernooi in Weerselo gingen. We verbleven altijd 2 nachten in een hotel. De vrijdag- en zaterdagavonden hebben we altijd gezellig in cafés doorgebracht, wat de prestaties op het veld niet altijd ten goede kwam.

  Vanaf 2003 tot begin 2020 veel gefotografeerd voor de vereniging bij feestjes, evenementen en wedstrijden. Ook vanaf 2006 wekelijks voor de zaterdagselectie gefotografeerd. Foto’s hiervan plaatste ik dan op Facebook.

  Ik heb naast Sportlink nog een aantal andere applicaties beheerd, nl. Twelve, het kassa systeem en Club TV van Sportlink, beide systemen laten op TV schermen informatie zien in onze kantine.

  Op dit moment doe ik alleen nog de ledenadministratie en werkzaamheden voor de SocialMedia commissie. Het beheer van de ledenadministratie heb ik in 2014 overgenomen van Rolard de Koning. Vanaf dat moment ben ik ook de beheerder van Sportlink. De ledenadministratie vraagt om een nauwe samenwerking met penningmeester, Philip Bras, de seniorencommissie van Taco den Boer en de Jeugdafdeling van Jorg van Capelleveen en Fredje van Dokkum. Voor de SocialMedia commissie maak ik periodiek de Nieuwsbrief. Het vervaardigen van deze brief doe ik, met enkele onderbrekingen, al sinds 2013.

  Ik ben al geruime tijd lid van het bestuur. Voorheen van het AB. Echter sinds enkele maanden is het algemeen- en dagelijks bestuur samengevoegd tot één bestuur.

  1. Ga je al je vrijwilligerstaken overdragen of ben jij ook een man van besturen op afstand? De vereniging kan jou toch niet missen?

  De website heb ik inmiddels aan Ravi van Leeuwen overgedragen. Facebook, Twitter en Instagram worden door de SocialMedia commissie beheert. Ik ben nu bezig Sportlink over te dragen aan Taco den Boer. In deze overgangsfase ben ik dan ook een handleiding daarvoor aan het maken. Besturen op afstand is voor een groot gedeelte mogelijk, maar liever toch de sociale contacten en gezellig fysiek bij elkaar. De vereniging kan eigenlijk geen enkele vrijwilliger missen, dit omdat er helaas niet direct een nieuwe klaarstaat. Dat geldt dus ook voor mijn werkzaamheden. Mijn werk is/wordt nu in ieder geval wel overgedragen aan 2 jonge vrijwilligers. Het zou mooi zijn wanneer er nog meer jong bloed de vereniging instroomt. Zij zouden dan Ravi en Taco kunnen assisteren bij hun werkzaamheden.

  1. Wat doe je verder nog buiten het voetbal qua vrije tijd, werk, vakanties?

  Fotografie is echt mijn passie, ik ben daar dan ook bijna elke dag mee bezig. Is het niet het fotograferen zelf, dan ben ik wel foto’s aan het bewerken zodat zij nog meer de moeite waard zijn om te bekijken. Ik heb een eigen website, chrisvandijke.nl, en post af en toe een foto op Instagram, chrisvandijke. Werken in loondienst doe ik al sinds 2015 niet meer. Nog wel in 2017-18 meegewerkt aan de implementatie van een logistiek systeem voor een farmaceutisch bedrijf. Dit via het bedrijf van een vriend van mij.

  Elsje en ik doen de laatste 2 jaar korte trips en vakanties in Nederland. Vanaf volgend jaar gaan we dan weer naar de familie van Elsje in Spanje en Griekenland.

  1. Je hebt een mooie hobby en dat is je Saab. Staan er nog leuke toertochten op de planning? 

  De toertochten met de Saab Club hebben even stilgelegen, maar het is altijd heerlijk om met de Saabrio uit 1999 aan deze tochten mee te doen. Ook nu wanneer het zonnetje een beetje schijnt is het gewoon genieten zonder dak.

  1. Staan er nog dingen die je verder echt nog heel graag wil doen, iets unieks? 

  Volgend jaar willen we met de Saabrio vanuit Nederland toeren naar Griekenland, de Peloponnesos. We maken er dus een lange reis van met veel rustpunten. Voor de rest genieten van de kleine en gewone dingen in het leven.

  1. Tot slot om dit eerste interview af te sluiten. Kan jij je nog een leven zonder SVO Buytenpark voorstellen? 

  Ja, dat is eigenlijk best wel een goede vraag, want we hebben met z’n allen bij deze vereniging echt wel heel veel meegemaakt, dus daar ligt heel veel historie en herinneringen. Zonder de club, niet voor te stellen, had ik dat allemaal gemist. De vrijdagavonden en de weekendjes weg met de Masters daar moet ik nu even aan denken. Met die weekendjes weg zou ik in de toekomst nog heel graag mee willen. En verder, als ik verhuisd ben is het voor mij misschien wel een uurtje rijden en dan kom ik zeker nog weleens langs bij de club. Hoe dat precies er uit komt te zien is nog best lastig en kan ik mij nog niet echt voorstellen. We gaan het zien allemaal.